Linda Boström Knausgård. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Linda Boström Knausgård: ”Helioskatastrofen”

Maria Edström recenserar "Helioskatastrofen" av Linda Boström Knausgård
1:56 min

Linda Boström Knausgård debuterade 1998 med diktsamlingen ”Gör mig behaglig för såret” och tretton år senare, 2011 kom novellsamlingen ”Grand Mal” som hyllades unisont.

Nu i dag kommer Boström Kanusgårds första roman, ”Helioskatastrofen” som Maria Edström har läst.

”Jag föds av en far. Jag klyver hans huvud” - så börjar boken ”Helioskatastofen”, men det är inte den antika mytens rättrådiga, klartänkta och eteriska Pallas Athena som föds där i den västerbottniska kökssoffan. Och inte har heller fadern, Conrad, direkta likheter med den store Zeus, han drabbas efter ”förlossningen” av omedelbar schizofreni och ”förpassas skrikande till sinnessjukhuset i Skellefteå.” Och är det egentligen flickans far, hon som hittas naken i snön med en hjälm av guld på huvudet och som tas om hand av grannfrun Greta och socialkontoret. Har han hållit dig gömd? Som de frågar där i ”stugvärmen, som man tydligen säjer”.

Linda Boström Knausgård visade redan med sin novellsamling ”Grand Mal” sin omedelbara känsla för stil och här lägger hon den antika myten fritt och vackert jämte fosterbarnsflickan som saknar sitt far, sitt ursprung och till slut själv följer fadern till psyket. Talar hon i tungor eller talar hon grekiska i byns frikyrka? Myt och liv ligger hela tiden och flyter på ett fantasieggande vis, vi får ingen liten prudentlig tolkning.

Boström Knausgård vet att litteratur är ett hus byggt av språk och hennes distinkta och precisa prosa känns som en skopa friskt vatten efter alla händelsedrivna läskedrycksböcker som bubblar runt. Här är det snön, den vävda löparen i brunt och vitt på köksbordet, det är avdelning på sjukhuset med sin panerade fisk och gröna ärtor, det är det där främmande ljuset och det blåa havet. Det är enkelt och det är stort om flickan som kom för nära solen. ”Helioskatastofen” lyser!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".