Daniel Poohl. Foto: Sara Appelgren

Daniel Poohl: "Som om vi hade glömt"

Cecilia Blomberg recenserar "Som om vi hade glömt" av Daniel Poohl
2:39 min

Vad hände med Sverige på 90-talet? Expos chefredaktör Daniel Poohl ställer sig frågan när han nu romandebuterar med uppväxtskildringen "Som om vi hade glömt".

Ja, är det så att minnet är kort? Har vi redan glömt vad som hände när invandrarfientliga frågor för första gången på riktigt tog klivet in i rikspolitiken. Cecilia Blomberg har läst Daniel Poohls roman.

Livet för  Daniel i 11-årsåldern rör sig runt Klippvägen. Hyreshusen där de med ensamstående föräldrar bor.

Det är där i en liten bruksort på vägen mot Norge som Daniel Poohl har sina rötter. Det är åren runt 1992 och i bakgrunden finns Ian och Bert och Ny Demokrati. Där finns lasermannen som sprider skräck med sina skoningslösa mord på invandrarmän.

Och i det alltmer avfolkade Åsensbruk fylls de tomma lägenheterna av flyktingar från Kosovo. Vilken pojke säger nej till nya jämnåriga fotbollskompisar?

Det finns uppenbarligen de som gör det. Det lilla samhället ritas om och delas in i ett vi och ett dom. Och skiljelinjen går inte bara mellan de nyanlända invandrarna och svenskarna, utan slår en kil in i pojkgruppen mellan de som välkomnar sina nya grannar och de som snackar skit om dem och skriker blatte.

Det är en bra idé att skriva en bok om den här tiden. Påminna om att de rasistiska stämningar som finns idag, redan blommade ut för fullt för tjugo år sen. Daniel Poohl försöker också komplicera bilden. Det finns även flytkingar som är rötägg. Och det finns rasister som kan ändra sig.

Ändå blir hans värld lite platt. Huvudpersonen Daniel är så duktig i skolan, snabb på bollen, och alltid på de svagas sida, i alla fall nästan hela tiden. De blivande skinnskallarna bär bomberjacka och kängor och har Ultima Thule skränande i bakgrunden. Det är de goda mot de onda.

Jag begär inte att Daniel Poohl ska lägga fram den slutliga förklaringsmodellen till varför det gick som det gick. Däremot hade jag på riktigt velat känna den rädsla som började växa fram i Åsensbruk. Låta hatet breda ut sig i texten. Nu vill boken så mycket. Både vara en uppväxtskildring i ett folkhem på utdöende, ha med viktiga fakta om flyktingpolitik. Berätta om flyktingar som göms och de som utvisas. Alla, var och en viktiga trådar ,står till sist i vägen för den stora berättelsen om hur ondskan får fäste i den tidigare lite sömniga bruksorten. Kanske journalisten i Daniel Poohl skulle tagit ett kliv åt sidan där?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".