1 av 3
Förlagan Luleå internationella kör vid en konsert i Skeppsholmskyrkan Foto: Berit Nygren/SR
2 av 3
Baha Ibrahim har fått vänner också utanför kören Foto: Berit Nygren/SR
3 av 3
Marie Kigeme och Maria Kero Foto: Berit Nygren/SR

Ännu en blandad kör för nya medborgare i norr

Marie Kigeme fick vänner och lärde sig svenska
3:08 min

Körsången sprider sig som en mötesplats för nya och gamla svenska medborgare. Studieförbundet Sensus' region Norra norrland söker pengar för att starta en tredje sådan här kör, i Piteå.

- Förbundet har goda erfarenheter av de körer som förbundet redan driver tillsammans med kommunerna i Skellefteå och Luleå, berättar Anna Waara som driver projektet på Sensus i Luleå och fortsätter:

- Själva upplägget med kören är väldigt bra just för att främja både integration, språkutveckling och folkhälsa. Det gör ju att det blir ett väldigt bra koncept som vi tänker att det kan vi köra på flera orter och även här i Piteå.

- Det är en mötesplats och mitt verktyg är sången och musiken, säger Monica Åslund som leder Sveriges äldsta kör av det här slaget.

Den heter Luleå internationella kör och drivs i samarbete mellan studieförbundet Sensus och Luleå kommun. Idag har den ett 50-tal medlemmar från ett 10-tal länder och alla som vill får vara med utan krav på förkunskaper, men är du gam-lulebo får du snällt ställa dig i kö:

- För där är kön lång, men om du kommer från ett annat land och kommer till Luleå är du direkt välkommen till oss och våra övningar.

Marie Kigeme kom från Burundi för sex år sedan från Burundi. Hon fick höra talas om kören via Svenska för invandrare och har varit med nästan ända sedan kören startade för drygt fyra år sedan, och för henne betyder kören jättemycket:

- När jag kom hit kunde jag inte prata svenska. Jag vågade inte. Jag hade ord inom mig, men när jag började med kören kom alla och frågade mig saker och då blev jag tvungen att prata någonting, berättar hon.

Ja, hon kände sig hemma redan på första körövningen, berättar hon.

- Alla hade sina armar öppna för mig. Jag kände mig hemma. För mig är de som syskon.

Också Baha Ibrahim från Västra Sudan pratar om kören som sin familj:

- Det betyder att vi också träffas utanför körövningarna. Vi äter tillsammans till exempel, cyklar, går ut eller gör någonting annat.

Maria Kero har bott i Luleå i 30 år och gillar anspråkslösheten i Luleå internationella kör:

- Det är ett sådant stort sammanhang när vi är så många från så många kulturer så man blir så liten och ödmjuk själv. Man släpper som på alla krav och prestiger på något sätt. Det är bara vardag att vara tillsammans med alla och lära sig att sjunga tillsammans.

Monica Åslund leder kören som en del av sin tjänst som musiklärare på Luleå kommun, och hon älskar blandad kör, berättar hon:

- Alltså man kan ju gilla kör på olika sätt. Ibland vill man bara ha en kör som låter som en röst, homogent, men jag gillar som när det flätas samman och spretar åt alla håll - den klangen älskar jag!

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".