Författaren Elmore Leonard död

Den amerikanske deckarförfattaren Elmore Leonard är död. Flera av hans böcker blev till framgångsrika filmer, däribland Quentin Tarantinos "Jackie Brown".

Den amerikanske kriminalförfattaren Elmore Leonard är död. Han avled på tisdagsmorgonen på ett sjukhus i Detroit, där han vårdats för den stroke han drabbades av tidigare i augusti, skriver BBC.

Leonard var i full gång med arbetet med sin 46:e roman när han blev sjuk, och han anses vara en av de främsta författarna inom den amerikanska kriminallitteraturen.

Flera av hans böcker blev till framgångsrika filmer, däribland Quentin Tarantinos "Jackie Brown", "Out of sight" med George Clooney och Jennifer Lopez i huvudrollerna och "Get Shorty" med John Travolta och Gene Hackman. Även tv-serien “Justified” är baserad på Elmore Leonards verk.

Han jobbade från början i reklambranschen och som författare skrev han över 40 böcker. Han började skriva på 60-talet men fick inte sitt genombrott förrän på 80-talet.

En rad titlar av Leonard har översatts till svenska, 1993 kom bland annat "Maximum Bob". 2009 tilldelades han amerikanska Penklubbens Lifetime Achievement Award.

Elmore Leonard blev 87 år.

TT Spektra/Kulturnytt

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista