1 av 2
Claire Lebowitz har skrivit pjäsen "Bradass87". FOTO: Pontus Mattsson
2 av 2
Bradley Manning. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Scanpix

Pjäs tar ställning för Bradley Manning

2:01 min

Den amerikanske soldaten Bradley Manning som överlämnat hemlig information till organisationen Wikileaks väntas senare i veckan få sitt straff utdömt. Nu börjar han också börjar göra avtryck i kulturvärlden. På teaterfestivalen i Edinburgh spelas en prisbelönt pjäs av National Theatre of Wales om Mannings tonår, men även i hemlandet USA görs det teaterpjäser om den 25-årige soldaten. I huvudstaden Washington spelade teatergruppen Whistleblower Theatre i helgen pjäsen "Bradass87", namnet som Manning själv använde som alias på internet.

Bradley Manning sitter inlåst i sin fängelsecell och på väggen bakom honom projiceras den internetkonversation som pjäsen till stor del bygger på. Mannings chattande med hackaren Adrian Lamo, där Manning berättade att han var en underrättelseanalytiker i Irak som fått betänkligheter och lämnat över hemligt material till Wikileaks.

Adrian Lamo gick till polisen, Manning åkte fast och tre år senare ska en militärdomare senare i veckan besluta vilket straff han ska få. Han har redan ansetts skyldig till spioneri och riskerar 90 år i fängelse.

- Jag tycker Manning har visat god moral och har fört in humanitet i ett system som försöker att ta bort densamma, säger Claire Lebowitz, som har skrivit pjäsen.

Och är det något som pjäsen lyfter fram så är det just krocken mellan Manning och det militära system han verkade i. Det som läkare och psykologer har berättat om i rättegångssalen skildras här på scenen.

Manning levde under stark press, han var en särling i systemet och hade mycket att fundera över - var han man eller kvinna? Vad var det för en politik som hans eget land egentligen bedrev? Och vad kunde han själv göra - nu när han hade alla dokument?

Mannings tankar avbryts av militärers befallningar.

Och publiken gillar vad den får se. Precis som  Claire Lebowitzär många här engagerade i fallet och vill nå ut till den  amerikanska allmänhet som än så länge visat måttligt intresse för Bradley Manning.

Bradass87 har tidigare spelats i New York och Claire Lebowitz ambition är att den ska att spelas upp på fler platser i USA.

- Jag tror att Manning får oss att fundera över vad som hänt sedan kriget mot terrorismen startade, säger hon.

Pontus Mattsson

pontus.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista