Konstbråk i Sankt Petersburg

1:49 min

I Sankt Petersburg har ett konstbråk blossat upp efter en utställning tidigare i sommar med verk från 1980-talets undergroundkonstscen. Nu anklagas organisatören för stöld.

Utställningen på Konstakademin i Sankt Petersburg om Leningradavantgardets sista generation togs ned i juni efter att ha hängt uppe en knapp månad. Men efterspelet har bara börjat. Fyra av de deltagande konstnärerna har lämnat in en stämningsansökan mot organisatörerna om att flera av verken stulits från dem i samband med tidigare utställningar.

Den som anklagas för stölderna är en av centralgestalterna i Sankt Petersburgs samtidskonstliv under de senaste 30 åren, Sergej "Afrika" Bugajev, organisatör av utställningen med konst från perestrojkatiden. Under 80- och 90-talet reste Bugajev ofta utomlands för att delta i presentationer av bildkonst från åren kring Sovjetunionens sammanbrott. Bland annat var Sergej Bugajev 1988 inblandad i utställningen "De nya från Leningrad" på Kulturhuset i Stockholm. Många av de verken på den här sortens utställningar lämnades efteråt aldrig tillbaka till konstnärerna utan rapporterades ha försvunnit av olika skäl. När ett antal av de förlorade verken i somras plötsligt dök upp på utställningen på Sankt Petersburgs konstakademi stod de listade som "i privat ägo av Sergej Bugajev".

Efter att de fyra som säger sig blivit lurade utbytt anklagelser i ryska medier med Sergej "Afrika" Bugajev väntar nu en rättsprocess där konstnärerna kräver att Bugajev återlämnar sammanlagt 25 av deras verk från 1980-talet. En femte Sankt Peterburgskonstnär, Andrej Chlobystin, agerar som talesperson och medlare åt de fyra kollegor som nu försöker få tillbaka sina arbeten. Chlobystin säger till tidningen Saint Petersburg Times att han tror att Sergej Bugajev har lagt beslag på ännu fler verk av fler konstnärer från den tiden, till exempel några av Chlobystins egna målningar.

Fredrik Wadström, Moskva

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista