Linn Spross. Foto: Sara Mac Key

Linn Spross: "Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet"

2:16 min

Linn Spross är inte bara doktorand i ekonomisk historia och Upsala tyngdlyftningsklubbs hopp i SM-sammanhang. Hon är också en av höstens debutanter, nu kommer hon med romanen Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet.

Att vara ung. Att hoppas att världen har något storslaget och häpnadsväckande att erbjuda. Att vara alltför rädd för att på riktigt kliva ut i den och undersöka saken.

Där, i den stillastående darrigheten under ett första universitetsår, börjar Linn Spross sin debutroman Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet.

Där finns ett jag, en Hanna som lämnat radhuset och mamman och hennes rekorderliga folkhemsfeminism för Uppsala och studier bland ljusblå unga män och fnittriga flickkvinnor, långt ifrån hennes romantiska drömmar om ett studentliv bland skotskrutiga kjolar och revolutionära djupsinnigheter framvästa mellan halsblossen. Ëtt liv som inte börjar, asocialt på depressionens gräns, pinsamt passivt i kontrast till mammans fackliga kamp och självklara kvinnosolidaritet.

Tills Imagine dyker upp. Hon heter så och hon är som fantasi sprungen rakt ur Hannas längtan och frustration - gränslös, vacker, orädd. Lika radikal som läppstiftet är tjockt påsmetat - en kärlek, en dröm. Tillsammans startar de en feminstisk och socialistisk kampgrupp med leken som ledstjärna.

Samtidigt stretar Hanna, vardagspank och utsliten av caféjobbet, livrädd för alla tomma vinflaskor som hopas sig runt Imagines säng.

Linn Spross skriver roligt och samtidigt utredande och analyserande som en medvetandegörande kvinnogrupp från 70-talet - vilket är en komplimang - om hur en sådan där kamp för att bli en människa som gör skillnad i en orimlig värld och samtidigt få bli älskad, kan se ut.

Det gör mig alldeles förtjust och jag håller den trista känslan av snöplighet inför en upplösning som inte känns riktigt trovärdig ifrån mig.

Leve både hoppfullheten och hopplösheten.

Jenny Aschenbrenner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista