Zygmunt Bauman. Foto: Michal Kamaryt/AP

Högerextremt hat riktas mot Zygmunt Bauman

1:31 min

Högerextrema hetskampanjer mot den världsberömde sociologen Zygmunt Bauman har lett till att han ber att få avstå från utnämningen till hedersdoktor vid en högskola i polska Wroclaw. I ett brev till högskolan i Śląsks rektor skriver Bauman att han vill undvika en upprepning av de bråk som uppstod när han skulle föreläsa i staden tidigare i sommar.

Innan Zygmunt Bauman fick hålla sin föreläsning, kunde han bara stilla iaktta hur den skränande mobben tycktes lamslå all annan aktivitet. På filmsekvenser syns hur åhörare och arrangörer valhänt ser på medan antisemistiska och antikommunistiska slagord dånar genom rummet. Efter en dryg kvart kunde kravallutrustad polis anlände driva ut de skrikande männen ur salen.

Den 87-årige sociologiprofessorn Zygmunt Bauman, härstammar från Polen men emigrerade till Storbritannien till följd av kommunistregimens utrensning av judar 1968.

Han blev känd för sina teorier om det moderna samhället och mekanismerna bakom förintelsen.

Hetsen mot honom, är inte ny men efter händelsen den 22 juni har den ökat dramatiskt på internet, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. I fokus står Baumans förflutna som kommunistisk aktivist och medarbetare i den polska säkerhetstjänsten efter kriget, vilket han senare tagit avstånd ifrån.

Och incidenten skildras också i ljuset av en tilltagande högerextremism bland unga polacker, med exempel på militanta marscher och attacker mot enskilda personer.

Av rädsla för angrepp mot honom och skolan avböjer Bauman nu det hedersdoktorat som skulle förlänas honom vid en ceremoni i Wroclaw i oktober. Rektorn hoppas att han ska ändra sig. Allt annat vore en kapitulation för de högerextrema krafterna, säger han.

Daniela Marquardt, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista