"Bauman-fallet del av en högerextrem våg"

1:51 min

Polenkännare och senioranalytikern Jakub Swiecicki vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm beklagar att den världsberömde sociologen Zygmunt Bauman tackar nej till hedersdoktorsutmärkelsen i staden Wroclaw. Swiecicki ser det som en del av en högerextrem våg.

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att han gjorde det, alltså att han behövde men begripligt med tanke på det som hände.

Staden Wroclaw i sydvästra Polen har annars gjort sig känd för att vara en tolerant och öppen stad, fortsätter Jakub Swiecicki:

- Plötsligt är det högerextremisterna som dominerar det här.

Men enligt Swiecicki är det inte Baumans judiska bakgrund som spökar här, utan hans kommunistiska förflutna. Bauman överlevde andra världskriget i Stalins Ryssland och kom tillbaka till Polen i den tidens KGB-uniform, berättar han:

- Och agerade inom kommunismens ramar tills han blev professor.

Så han blir helt enkelt en symbol för det gamla kommuniststyret?

- Ja, det kan man säga. De slagord i alla fall som skriks under hans föreläsningar går ut på det.

Det finns naturligtvis inslag av antisemitism, men det som händer i Polen är en del av en tilltagande högerextrem våg i hela Europa som också inbegriper Sverige, fortsätter Jakub Swiecicki:

- Det är alltså en ganska otäck grupp högerextremister som är nationalister och som också är antisemiter och har stöd från ett politiskt parti som heter "Lag och rättvisa", men jag tror att det partiet inte har mer än 20-30 procent av befolkningen.

Det är förstås en minoritet men en ganska stark sådan som om två år kan komma att få samma makt som högerextremismen har fått i Ungern, fortsätter han:

- Om två år är det parlamentsval i Polen och det blir avgörande, säger Jakub Swiecicki.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista