1 av 2
Konstnärsduon Simkas installation Blick. Foto: Antonius van Arkel/Simka.
2 av 2
Farmors hund av Amalia Årfelt är en av årets 47 skulpturer på Öja. Foto: Karsten Thurfjell, SR

Simka är tillbaka på Öja

2:03 min

Uppmärksamhet väcktes för fem år sedan när konstnärsduon Simka, Karin Lind och Simon Häggblom fälldes i hovrätten för att ha borrat fast 26 små gula hus med centimetertjocka rör i berghällen, på den årliga skulpturutställningen i naturreservatet kring Landsorts fyr på Öja, längst söderut i Stockholms skärgård.

I år firar skulpturutställningen 20 år, och Simka är med igen.

Karsten Thurfjell träffade Arthur Hultling, som sedan 1993 drivit skulpturprojektet  på den dramatiska skärgårdsön, och driver det vidare, nu vid 87 års ålder.

Gula små hus är inte det enda tillbakablickande verket i årets utställning på Öja med 47 skulpturer, allt från klassiker som Eric Grate och BIP, Britt Ingrid Persson till yngre namn som Anders Ringborg och Amalia Årfelt.

Nu är det dags för nästa satsning, att skapa en permanent samling kring Landsorts fyr, året om, ett erbjudande som gått till Nynäshamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista