"Like Enemies of The State". Foto: Pressbild

Barnsoldaters berättelser blir teater

2:39 min

Teaterföreställningen Like Enemies of The State på Stockholm Fringe Fest är baserad på verkliga berättelser från barnsoldater i Kongo. Bakom pjäsen står teaterkompaniet  Be Frank Theatre Company som vill göra teater som berör och engagerar.

– Det finns plats för all typ av teater men det görs mest teater om vårt eget samhälle och inte så mycket om andra samhällen i världen. Kanske för att de historierna inte har ett lyckligt slut eller är underhållande, säger Tommy Lexén som är regissör och manusförfattare till pjäsen Like Enemies of the State, en pjäs som handlar om barnsoldater i Kongo.

Pjäsen bygger på intervjuer med barnsoldaterna själva, lokala och internationella hjälporganisationer och representanter från FN.

I föreställningen lyckas några barnsoldater fly från kriget och återvända till frihet, men deras nya vardag blir inte vad de tänkt sig, de blir utfrysta från samhället och tvingas leva under svåra förhållanden och snart måste barnen välja , mellan att leva i utanförskap, eller återvända och fortsätta strida för rebellerna. Starka historien som Tommy Lexén själv tog del av när han reste till Kongo och träffade flera av barnsoldaterna.

Tommy Lexén tror också att pjäsen och vittnesmålen från barnen kanske kan bli en tankeställare och påverka publiken att ta ställning när de går från teatern:

– På en teater kan publiken inte undkomma de frågor som tas upp och de behöver göra ett val om de ska ta ställning eller reagera, säger Tommy Lexén.

Irma Norrman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista