Esa-Pekka Salonen och Valrey Gergiev. Foto: Scanpix

"Vore dumt att utesluta Valerij Gergiev"

2:16 min

- Det vore dumt att utesluta en av världens viktigaste artister bara för att han tillhör ett politiskt system som har utvecklat sig åt ett håll som vi har svårt att acceptera. Det säger Östersjöfestivalens konstnärliga ledare, dirigenten Esa-Pekka Salonen, med anledning av kritiken mot festivalens affischnamn, den ryska världsdirigenten Valerij Gergiev.

Det är den lettiska violinstjärnan Gidon Kremer som i New York Times den här veckan kritiserar Gergiev för att vara affischnamn för den ryska presidenten Vladimir Putin.

- Nu behöver vi inte acceptera till exempel yttrandefrihetsproblemenen i Ryssland, och personligen så tycker jag väldigt illa om gay-right-situationen i Ryssland just nu, och jag tycker att det är absolut berättigat att man kommenterar och protesterar som konstnär också. Samtidigt - och det här är det viktigaste för mig - att då vägra att samarbeta, alltså utesluta ett land till exempel från helheten av en sådan här festival till exempel, det vore ju idiotiskt, säger Esa-Pekka Salonen.

Utveckling sker genom samarbete på en kulturell nivå, fortsätter Esa-Pekka Salonen.

- Det finns liksom potential för framtiden.

Stjärnviolinisten Gidon Kremers kritik i New York Times handlar inte om Valerij Gergievs höga konstnärliga nivå utan på vilket sätt Gergievs känslor för Ryssland tar sig i uttryck. Kremer säger det inte i artikeln men Gergiev har till exempel visat upp sig i en reklam-film i Putins valkampanj och kritiserat Pussy Riots anti-Putin-aktion för ett och ett halvt år sedan.

Salonen talar om de pragmatiska val som konstnärer i hela världen får göra, i öst som i väst.

- Alla som har varit institutionschefer i västvärlden alltså utanför USA vet att man då samarbetar med kulturministeriet, radiobolag och så vidare, och en 100-procentig frihet att välja sin position finns inte, säger Salonen.

Jag frågar om det ändå finns en gräns där Esa-Pekka Salonen som konstnärlig ledare tycker att han bör diskutera ett visst handlande med en konstnär, och han svarar:

- Det gör det säkert, men nu talar vi om en konstnär som dirigerar världen runt, alltså med de största orkestrarna på de största orkestrarna på de största operahusen världen runt. Varför skulle vi i Stockholm säga "nej, nej, du får inte komma" när ingen annan säger det. Uppenbarligen tycker ingen av mina kolleger i världen att det handlar om en kriminell handling till exempel.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista