Bilden som sprids i sociala medier.

Satirbild samlar egyptier från olika läger

2:00 min

En påhittad filmaffisch samlar nu egyptier från alla läger i den pågående konflikten. Bakom den satiriska bilden står gatukonstnären Ganzeer som är en central figur i den våg av gatukonst som startade under den arabiska våren. När gatorna inte längre är säkra i Egypten flyttar konsten in i sociala medier. Under hashtaggen "Egypt anti coup art" publiceras nu konst som vägrar att välja sida.

Ganzeer, eller Muhammad Fahmy som han egentligen heter, bor normalt i Kairo men är för tillfället i Finland. Känslan av att vara långt från händelsernas centrum fick honom att vilja samla konstnärer som varken håller på det muslimska brödraskapet eller militären. Hashtaggen är ett sätt att visa att polarisering inte är det enda alternativet.

I söndags drog han igång initiativet genom att lägga ut en satirisk filmaffisch föreställande en vampyr och en zombie, misstänkt lika militärens ledare Abdel Fattah el-Sisi och förre president Mursi. Klämd i mitten står hemlandet i Kleopatras gestalt. Som manusförfattare bakom dramat står Mubarak.

Men bilden är inte tänkt att vara uppgiven. Utvägen är att vägra delta i spelet, säger Ganzeer.

Gatukonsten blomstrade i samband med revolutionen våren 2011. Men i och med sommarens blodiga attacker och utegångsförbudet har oppositionen och därmed också konsten tvingats lämnat gatorna och lever i större del på nätet.

Att förre presidenten Hosni Mubarak släpptes från fängelset igår har inspirerat Ganzeer till ytterligare ett verk. Det ska handla om den sorg alla egyptier av olika anledningar känner.

– Jag känner att det finns sorg på så många nivåer och det är det enda som förenar folket, säger Ganzeer.

Emma Engström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista