King Krule: "6 Feet beneath the Moon"

1:57 min

Brittiska artisten King Krule fyller 19 år imorgon och samma dag släpper han sitt debutalbum "6 Feet beneath the Moon". I musikkretsar har det pratats länge om London-killen Archy Marshall, som han egentilgen heter. Framförallt om den säregna rösten. Johan Knutsson har lyssnat.

Visst, det är ensäregen röst, som EN full och frustande crooner. Men King Krules sång är inte hästlängder från andra brittier som Ian Curtis i Joy Division eller Joe Strummer i The Clash, som även de frustade sig fram över mer eller mindre låga toner. Och visst finns det också musikaliska referenser till både postpunk och kanske framförallt The Clashs rockabilly och Jamaica-influerade punk.

På det sättet är King Krule i högsta grad en brittisk artist, genom sättet han pressar in musikhistorien i nutiden utan det att blir pastisch. Man kan bara förundras över hur han har hunnit med att bli så belyssnad. Han omfamnades av musikvärlden redan som 16-åring och flera av låtarna på skivan har släppts tidigare.

Men det som gör King Krule unik, för det är han, är minimalismen. Det är lite som, ursäkta jämförelsen, italiensk kokkonst. Några få riktigt bra kontrasterande ingredienser räcker, ibland bara en jazzig gitarr och så den där sångrösten. Ibland ett enkelt trumbeat och ett rhodes-piano.

King Krule är inte ung och lovande, han är bara smått fantastisk.

Johan Knutsson/Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista