Stödet till The National gallery of art kan minskas. Foto: Wikimedia commons

Stora kulturnedskärningar i USA

Cecilia Khavar rapporterar från New York
1:46 min

I USA föreslås stora nedskärningar av stödet till flera kulturorganisationer. Till exempel kan finansieringen av det statliga kulturrådet halveras från och med i höst, enligt ett budgetförslag från kongressen. Men det kommer hård kritik mot förslaget.

Förslaget att halvera budgeten är chockerande skriver den ideella organisationen Americans for the arts på sin hemsida. De skriver också att de förstår att landets ledare står inför svåra beslut just nu när det gäller att prioritera de statliga resurserna, men att så här dramatiska neddragningar är oproportionerliga.

Kongressens förslag innebär att det ekonomiska stödet till National Endowment for the arts, som liknar svenska Statens Kulturråd, minskar med runt hälften från 1 oktober, till 75 miljoner dollar - jämfört med 146 miljoner dollar under budgetåret 2013. Det är också nästan hälften av de 155 miljoner dollar president Obama efterfrågat från i höst.

Kongressen föreslår också att stödet till statliga institutioner och muséer som The Smithsonian och The National gallery of art minskas med en femtedel. Republikanen Hal Rogers, ledamot i kongressens representanthus försvarar budgetförslaget i ett uttalande där han säger att "det går ut på att skydda viktiga delar av staten, delar som påverkar amerikaners säkerhet och välmående medan vi drar ner på mindre prioriterade trevliga-att-ha-program."

När kongressen i september kommer tillbaka efter sommarledigheten väntar viktiga ekonomiska beslut. De måste ta ställning till flera budgetförslag, inklusive förslaget om nedskärningar av kulturstödet, för att de statliga verksamheterna ska kunna löpa på efter 1 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".