Kaija Saariaho och Youssou N Dour. Imorgon får de ta emot årets Polarmusikpris. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Youssou N'Dour startar honorärkonsulat i Sverige

"Skandiavien och Afrika är viktiga för varandra"
2:29 min

Polarmusikpristagaren Youssou N'dour har slutat som kulturminister i Senegal och blivit turistminister istället, och som sådan startar han nu ett honorärkonsulat* i Sverige för att utveckla turismen mellan sitt västafrikanska hemland och norra Europa.

Det bekräftar han för Kulturnytts Berit Nygren:

- Norra Europa eller närmare bestämt Skandinavien är viktigt för Afrika, precis som Afrika är viktigt för Skandinavien, och vi kommer att börja i Sverige, säger Youssou N'Dour. Det finns redan en honorärkonsul utsedd, enligt vad Kulturnytt erfar, och nu ska de berätta hur mångfacetterat, vackert och stabilt Senegal är, säger numera alltså turist- och fritidsministern Youssou N'Dour.

- Det blev för svårt att förena kulturministerrollen med den som artist, säger han efter att försökt göra det i ett år, sedan förra våren.

Han är djupt engagerad i sitt lands demokratiska utveckling och använder sin musik för att överbrygga motsättningar.

N'Dour förknippas med en musikstil som stavas mbalax men uttalas mer som 'mbalah'. Det förenar en rytmik som finns i traditionellt senegalesiskt trumspel med karibiska rytmer och västerländsk popmusik, och här i inslaget gör N'Dour och hans grupp Super Etoile de Dakar en egen tolkning i den stilen av Beatles gamla hit Obladi Oblada.

Youssou N'Dour är alltså årets Polarmusikpristagare på populärmusiksidan medan den finländska tonsättaren Kaija Saariaho som är årets mottagare på prisets konstmusiksida.

På presskonferensen idag inför prisutdelningen imorgon fick N'Dour och Saariaho frågan om de har lyssnat på varandras musik:

Jodå, Saariaho har lyssnat på N'Dours musik. Hon sade däremot ingenting om vad hon tycker om den, men väl att hon tycker att Polarmusikpriset är intressant för att det kombinerar två så olika musiker.

- She's is very talented and I have great respect for her, säger N'Dour som alltså i sin tur har lyssnat på hennes musik.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

* Det är oklart hur det blir med honorärkonsulatet i Sverige som Youssou N'Dour hade tänkt starta. Den 1 september 2013 ombildades president Macky Sall Senegals regering och i samband med det slutade N'Dour som turistminister och blev istället presidentens rådgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".