Raoul Wallenberg-priset till 19-åring från Malmö

Idag delas det första svenska Raoul Wallenberg-priset ut. Det går till Siavosh Derakhti från Malmö. Han startade 19 år gammal, för några år sedan, föreningen "Unga muslimer mot antisemitism".

För det får han nu 100000 kr för att fortsätta sitt arbete med föreningen. Derakhti får priset för att han "genom sitt enskilda initiativ och genom att ideellt engagera sig mot främlingsfientlighet blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse". Raoul Wallenberg-priset har gjorts möjligt genom bidrag från regeringen. Det ska gå till en person som arbetar i samma anda som Raoul Wallenberg, som räddade omkring etthundratusen judar från att dö under nazismen i Ungern. Idag är det också första gången som Raoul Wallenbergs dag firas den 27 augusti i Sverige. En sådan finns redan i en rad amerikanska delstater och i Kanada.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista