Färre utomeuropeiska biofilmer efter digitaliseringen

Färre utomeuropeiska filmer efter digitaliseringen
1:52 min

Digitaliseringen av biograferna har gjort att betydligt fler svenskar utanför storstäderna tar del av filmpremiärer samtidigt. Men numera Ratosägda SF:s - (tidigare Bonnierägda) Svensk Filmindustris - dominans kvarstår. Rapporten visar också att antalet utomeuropeiska filmer på våra biografer minskar.

Digitaliseringen av biograferna har gjort att antalet utomeuropeiska filmer på våra biografer minskat kraftigt.   

Det visar den rapport från Svenska Filminstitutet, som presenterades i går kväll under filmdagarna i Malmö.

Johan Fröberg är analyschef på filminstitutet:

--Där kan vi konstatera att det är färre filmer från övriga världen än det har varit tidigare. Framför allt visas mer europeisk film. Amerikansk film är det faktiskt lite färre titlar av även förra året. Men nedgången är från en mycket nivå, säger Johan Fröberg.

Det är ändå främst amerikanska och europeiska filmer som gynnats av digitaliseringen.

Anmärkningsvärt, anser rapportförfattarna som som många andra trodde på en motsatt utveckling - att digitaliseringen skulle ge oss fler filmer från övriga världen.

Att det inte blev så kan förklaras av att alla biografägare helst satsar på filmer som drar hyfsat stor publik. Folkets Bio och Folkets Hus och Parker visar ibland samma filmer som SF Bio till exempel.

Dessutom har det saknats storfilmer från utomeuropeiska länder, som till exempel filmen Australia för några år sen.

Europeiska och amerikanska filmer har också fått fler visningar på dom bästa tiderna och i dom bästa salongerna.  Även här har filmer från övriga världen hamnat i strykklass.

Det positiva enligt rapporten är att även biobesökarna utanför storstäderna får ta del av premiärer, säger Johan Fröberg:

--Precis. Samtidigt som de kommer upp i Stockholm, kommer de även upp ute i landet. Men samtidigt har antalet premiärsatta filmer gått ner med tio procent. Och antalet visade titlar har gått ner med 17 procent. Sammantaget visades ungefär 100 färre titlar.

En förhoppning med digitaliseringen var att Bonniers, numera även Ratos-ägda, SF Bios stora marknadsdominans skulle minska?

--Så har inte skett. SF:s marknadsandel är ungefär lika stor. Och Svenska Bios, som har kopplingar till SF, har ökat lite grand. Men annars är det i stort sett oförändrade marknadsförhållanden.

--Det vore bättre med fler ägare och en större mångfald, tycker Johan Fröberg - analyschef på Svenska Filminstitutet.

Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".