Den fule. Foto: Kultur i Väst/kristinlidell.com

Den Fule: "Contrebande"

2:24 min

Folkrockgrupppen Den Fule slog igenom stort med sin debut 1993 och idag räknas de som föregångare i konsten att mixa musik från jordens alla kontinenter. Nu släpper de sitt fjärde album - "Contrebande".

Den Fule är tillbaka med "Contrebande" - smuggelgods på franska. Och det som smugits in i Den Fule den här gången är framförallt Senegalesiska tongångar.

Den fule gästas visserligen också av kanadensiska spoken-wordpoeten Sofia Baig men framförallt är det syskonen Solo och Adama Cissokho från Senegal som gör avtryck, med sång och rytmiskt Kora-spel.

Resultatet är musik som ofta träffar direkt mot de centrala delarna av kroppen.

På en Den fule-platta kan nästan vad som helst hända, där har polska mixats med metalgroove, fiolvals med jazzfusion. Men att mixa hej vilt är en balansgång. Blodpudding OCH bearnaisås passar inte alltid ihop, och min öron brukar slokna fort när musikfantasin helt får löpa amok.

Det är en fälla som många av Den Fules efterföljare gått i, själva har de också tangerat gränsen, men på nya plattan visar de att de har både snille och smak. Med uppåt elva minuter långa låtar har musiken på Contrebande fått tid att växa fram, man hinner med i svängarna och ingredienserna passar dessutom lysande bra ihop.

Det rytmisak glada svänget är kul, men Contrebande är allra bäst när jag får vaggas in i stämningarna. När musikern liksom lämnar folkmusikmyllan och bara svävar en bit ovanför jorden.

Den Fule gör sig alldeles utmärkt med små vackra vingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista