1 av 3
Protester i Kallak. Foto: Pia Sjögren
2 av 3
Anders Sunna. Foto: Pia Sjögren
3 av 3
Katarina Pirak Sikku. Foto: Pia Sjögren

Samiska konstnärer i porotest mot planerad gruva

2:32 min

Gruvdemonstrationerna i Kallak utanför Jokkmokk har fått flera samiska konstnärer att börja arbeta med frågan om mineralutvinning på samiska marker. När Anders Sunna gick på Konsthögskolan fick han höra att en lärare där sagt att ”samer kan bara slöjda – inte hålla på med konst”. Ett av hans bidrag nu är en samisk man med kolt, kniv, traditionella tofsar på mössa och skor som sträcker fram ett stort fuck you-finger.

Det är brittiska Beowulf minings dotterbolag Jokkmokk Iron Mines som inte är välkommen hit, till den glesa skogen, myrarna och sjön Palkijaur, mellan tätorten Jokkmokk och världsarvet Lapponia, ett viktigt område för renskötsel för tre samebyar. De senaste veckorna har gruvbolaget provsprängt för att undersöka den järnmalm man hittat här.

Att polisen, för att hjälpa bolaget stora maskiner komma fram, vårdslöst föste undan konsten är en del av verket, säger Anders Sunna:

Jokkmokkskonstnären Katarina Pirak Sikku har också "inspirerats" av gruvdemonstrationerna. Hon har länge jobbat med spår i Sápmi, till exempel gjort minneskartor över områden efter människors berättelser. Nu behöver de 'nya spåren också dokumenteras. Vid ett av polisens ingripande la hon ut stora vita markdukar på grusvägen i Gállok, som det heter på samiska:

Samisk konst har varit för gullig, för turistisk, anser Anders Sunna. Sverige behöver ett eget Altauppror, det som tände en tuffare kamp från samernas sida i Norge i slutet av 70-, början av 80-talet.

Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista