Åke Pettersson om chefredaktörsbytet på SvD

1:18 min

I dag, tisdag, blev det klart att Lena K Samuelsson slutar som chefredakör på Svenska Dagbladet och ersätts av Fredric Karén, som varit chef för Svenska Dagbladet Digital. Han uppger att hans redaktörskap kommer innebära större fokus på digitala medier och mindre på print.

Lena K Samuelsson är troligen den chefredaktör som varit med om flest omgörningar och neddragningar inom svensk press.

När hon efter tolv år efterträds av Svenskans nuvarande chef för dom digitala kanalerna Fredric Karén, är det ett tecken i tiden. Det är framför allt genom de digitala kanalerna tidningsägarna hoppas det ska gå att hitta nya pengar. Hittills är resultaten ytterst nedslående - det är fortfarande via papperutgåvorna intäkter kommer.

Visst - rikspridda tidningar som Aftonbladet och Dagens Industri drar redan in en stor del av sina intäkter via nätet - men det är de ganska ensamma om.

För neddragningarna på papperstidningarna fortsätter. Och hittills har vi inte hört att betalväggarna på webben skapat några större intäkter. Efter att i åratal ha vant nätläsarna vid att allt är gratis, är det naturligtvis svårt att plötsligt övertyga dem om att journalistik kostar pengar.

Men det är genom att utveckla nya digitala produkter och tjänster vi kan överleva, säger Svenskans nya chefredaktör Fredric Karén.

En sak är ganska klar - presstödsutredningen som lägger fram sina förslag om några dagar, lär inte öka  bidragen till storstadstidningar som Svenskan.        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista