Det svänger fortfarande om Go-go swing

1:40 min

I USA:s huvudstad Washington visas i höst en utställning om Go-go swing-musiken. En blandning av av funk och rythm'n blues som växte fram i Washington på 60-talet och är stark där.

Chuck Brown som går under namnet the godfather of go-go är förstås en viktigt person på denna utställning. Här finns bilder, filmer gitarrer, konsertaffischer och gamla kassetband med honom och andra företrädare för go-go swing.

Zoma Wallace är kurator för utställningen:

- Go-go är viktigt, go-go är familj, det är att vara tillsammans från många olika kulturer här i Washington, säger hon.

Det var i slutet av 60-talet som musikstilen började växa fram i den amerikanska huvudstaden, i första hand i de svarta stadsdelarna. Det är en blandning av funk, rythm´n´blues och tidig hip-hop med en sugande rytm där låtarna ofta går i varandra.

Washingtons borgmästare Vincent Gray var på plats när utställningen öppnade och under stort jubel bjöd han in publiken till ännu en invigning, den av Chuck Brown Memorial Park, go-go swing musikens gudfader som gick bort förra året har fått en park i södra Washington uppkallad efter sig.

Zoma Wallace är stolt över sin stad och över go-go swingmusiken.

- Den ser du inte någon annan stans i världen, säger hon.

Pontus Mattsson

Utställningen Go-Go Swing: Washington DC:s unstoppable beat kommer att visas i Washington under hösten. Just nu är det dock ett tillfälligt stopp för utställningen eftersom delar av innertaket lossnade och ramlade ner i lokalen när trycket från ett av banden som spelade blev för stort. Arrangörerna räknar dock med att utställningen snart ska öppna igen, på Kulturhuset 200 I Street.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista