Lennart Hellsing. Foto: Sveriges Radio

Blandade känslor inför kommersiell satsning

1:21 min

Lennart Hellsing är en av författarna som berörs av Rabèn & Sjögrens nya satsning. Och han är kluven till att hans barnboksfigurer ska användas i kommersiella sammanhang.

- I största allmänhet är jag inte särskilt förtjust i det men jag vet att det görs.

Varför tycker du inte om det?
- Det är lite för kommersiellt på nått vis. Jag kan inte motivera det annat än känslomässigt. Visst kan det vara roligt med en docka av Pippi Långstrump nån gång men om man börjar driva det för hårt är det inte roligt längre, säger Lennart Hellsing.

Lennart Hellsing har nu gått med på att man får göra muggar av Poul Ströyers illustrationer av Krakel Spektakel. För femtio år sedan gjordes en barnservis utifrån hans figurer men det är också det enda säger han.

På företaget Bokmakaren som äger rättigheterna till Gunilla Bergströms Alfons Åberg har man en annan syn. Det finns redan ett antal produkter med Alfonsmotiv och den produktionen står för en tredjedel av företagets omsättning. Sofia Torell är en av företagets ägare:

- Det här med produkter är inget nytt för oss och vi tycker det är roligt och viktigt att Alfons finns i barnens miljö inte bara genom böcker utan även genom annat.

Ser ni några problem alls med det?
- Det allra viktigaste för oss som alltid är att försöka bevara Alfons rätta karaktär och anda, säger Sofia Torell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista