Lena Sundström: "Spår"

2:55 min

TV 4s största avslöjande någonsin, frågan är om det inte var utlämningen av de två egyptierna, 2001. Det var TV 4:s Kalla fakta som avslöjade alltsammans, och den grävande trion bestod av Fredrik Laurin, Joachim Dyfverman och Sven Bergman. Nu har deras kollega Lena Sundström använt och kompletterat deras material till en meta-thriller, om journalistik och politik. Spår heter den.

På kvällen den 18 december 2001 lyfter ett exklusivt litet jetplan från Bromma med exklusiv last. Ombord finns några CIA-agenter och två egyptier, bosatta i Sverige, Ahmed Agiza och Alzery. Männen är iklädda overaller och blöja, och har drogats med lugnande medel. Dagen därpå möter de sina torterare i Mubaraks fängelse i Kairo.

Utlämningen av de två egyptierna är en av efterkrigstidens stora politiska skandaler i Sverige. Enligt lag får vi inte utlämna någon, misstänkt för vad det vara må, om han riskerar tortyr. Att blunda för att Mubaraks Egypten regelmässigt använde tortyr var den första fadäsen. Att systematiskt ljuga om att Sverige gått CIA till mötes var nästa. Alla ljög som hästar travade, Göran Persson, Anna Lindh och Thomas Bodström, statssekreterare och kanslister. Talade sanning gjorde till slut några underhuggare på SÄPO.

Om detta handlar Lena Sundströms dokumentära thriller "Spår". Det är en sorts dramatisering av vad hennes kollegor på TV4 redan gjort. Att hon romantiserar Kalla Fakta-redaktionen en aning kanske är ett slags tack för stoffet. Och stoffet är spännande, som när TV4:as Fredrik Laurin misstas för hemlig agent - av SÄPO. Det är stor underhållning. Eller när den Brommaanställde Jukka Häkele rakt på sak erkänner att han själv jobbat med avisningen. Hela redaktionen håller andan. Hur ofta gör han detta? Varje dag! Det dröjer innan det framgår att Jukka sysslar med av-isning, inte avvisning av asylsökande.

Ibland redovisar Lena Sundström teknikaliteter så noga att man antingen måste vara flygnörd eller grävande reporter för att uppskatta det. Men att historien nu finns på pränt är utmärkt. Spår är spännande, och väcker fler frågor än den besvarar. Inget fel när det är tunga frågor: varför är svenska tjänstemän så dåliga på att använda sitt meddelarskydd? Varför höll alla sina överordnade om ryggen när de begick lagbrott? Det hade räckt om en enda polis, jurist eller politisk tjänstemän lyft på luren till en journalist. Varför har inte Sverige tillsatt en utredning, när både Italien och Kanada har utrett samma slags brott? Och den sista frågan rör mediernas värld: varför dröjde det så länge innan fler redaktioner hjälpte Kalla Fakta att sätta press på den politiska makten?

Ulrika Knutson

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista