Girls and Panzar. Foto: Wikimedia commons

Tecknad serie ökar militärintresset i Japan

"Snedvriden bild av animé i resten av världen"
1:12 min

Skolflickor i kortkortkort och pansarvagnar. Det är de två bärande ingredienserna den Japanska i animéserien "Girls and Panzar".

Serien ses som en av förklaringarna till att det allmänna vapenintresset i Japan ökar, det skriver South China Morning post. I förra veckan startade de årliga försvarsövningarna på Fujis sluttningar, nåt som blivit en allt viktigare uppvisning i Japansk militär styrka. Och interesset var rekordstort - 110 000 japaner ansökte om 6000 deltagarplatser, några av dem angav just "Girls and Panzar" som anledningen, skriver tidningen.

I bakgrunden ligger också gränskonflikten med Kina om en ögrupp i Östkinesiska havet.

Översättaren och före detta animéförläggaren Wakako Hongo Sundfeldt är dock tveksam till att en enskild serie skulle ha så stor inverkan. Utbudet av animé är så stort i Japan att en enskild serie som "Girls in Panzar" knappast har någon större inverkan, säger hon. Bilden av animé i resten av världen är över lag snedvriden och i väst framstår det mest som filmer för barn.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".