Stort Carnegiepris till Sophie Tottie

Den svenska konstnären Sophie Tottie har tilldelats andrapriset i Carnegie Art Award. Förstapriset, med en prissumma på en miljon kronor, går till norrmannen Dag Erik Elgin.

Sophie Tottie får 600 000 kronor för sina verk, som enligt juryn utgör en "undersökning av måleriet i det utvidgade fältet, där gränserna ständigt förskjuts". Dag Erik Elgins tävlingsbidrag beskrivs som ett omfattande verk "som inte utan humor" kommunicerar både med samtidens minimalism och konceptkonst och med den franske konstnären och kritikern Roger de Piles kvantitativa betygsättning av renässansens och barockens mest betydande konstnärer.

Tredjepriset om 400 000 kronor går till den danska konstnärsgruppen A Kassen och Carnegies stipendium till en yngre konstnär tilldelas islänningen David Örn Halldórsson. Priserna delas ut vid invigningen av utställningen Carnegie Art Award på Konstakademien i Stockholm den 14 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista