Göteborgsoperan ska bli mer delaktig i samhället

Det är en av inriktingarna för Götebogsoperans nya konstnärlige ledare Stephen Langridge som presenterade sig igår.

Engelsmannen Langridge är berömd regissör men lika välkänd för sitt sociala engagemang. Operan ska var en konstnärlig resurs och inte bara en upplevelsefabrik, menar Stephen Langridge.

- Operan ska fortsätta att presentera musikdrama från fyra århundraden men vi ska också ta oss ut i samhället och skapa nya berättelser med samma höga konstnärliga nivå som vi gör på stora scenen, säger Langridge.

Bland det första han kommer att göra är att sätta upp ungdomsoperan "Zoë". Hundra göteborgsungdomar ska få vara med, och det krävs inga stora musikaliska förkunskaper för att delta.

Langridge tänker också satsa på internationella samarbeten och en ny experimentverkstad för nyskriven opera, det är erkänt svårt att skriva ny musikdramatik och i operalabbet ska Götebrogsoperan låta tonsättare få experimente och prova sina idéer innan de skriver för stora scenen.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".