Martin Kellerman. Foto: Kartago

Martin Kellerman: "Rocky. Samlade serier 2008-2013

2:37 min

Serietecknaren Martin Kellermans figur Rocky fyller 15, och det firas med en samlingsvolym av dom fem senaste årens album, alltså en uppföljare till den förra tioårsvolymen. Dessutom passar han på att ge ut "Kellermannen hälsar på", med illustrerade skämt från twitter. Karsten Thurfjel har läst dom båda.

Femton år går, mitt framför ens ögon. Ja, jag passade på att förbereda mig under sommaren med att läsa om den första volymen med dom inledande tio årens Rocky, 1998-2008, för att få perspektiv på den hundhuvade huvudpersonens liv, från bottenläget som arbetslös, bostadslös och nydumpad, men ändå sprittande av en ilsken energi, till den ganska snabba revanschen, och genombrottet med den serie som man hela tiden håller på att läsa, vilket skapar den egendomliga känslan att man med sin läsning är med och påverkar förloppet. Och det känns ganska skönt när han får det bättre, materiellt sett i alla fall, och kan ägna sig åt att slappa, sitta i soffan och dricka öl framför tv:n, dvd:n och dataspelen och låta sina figurer ge sina hejdlösa, ovidkommande, stringenta eller stolliga kommentarer om det populärkulturella fältet, alternativt grotta ner sig i sina oförmågor att ta livet på rätt sätt, och ändå gör det. Man kan också läsa Martin Kellermans egna kommentarer efter att ha läst igenom alla sina serier, och med sitt neurotiska förhållningssätt till det mesta här i världen tar han förstås avstånd från allt, särskilt dom tidiga årens Rocky, och avfärdar dom sena årens seriestrippar som ett jävla kackel, med en bön om att kanske snart få vila ett tag från sig själv.

Tja, har man sin egen vardag som enda berättelse och vägrar att hitta på något, då blir det ett ganska intensivt umgänge, och i en minnesvärd drömsekvens gifter Rocky sig till slut med sig själv, fast muttrande, under viss protest. Lästa så här är också seriestripparna berättade på många olika, högst varierade sätt, men frågan är om inte dom inre, vindlande monologerna är Kellermans bästa gren. Eller så är det helt enkelt slapsticken, ståuppkomiken som får briljera med dom mest spejsade twitterskämten i den andra boken "Kellermannen hälsar på". Men där är det ju vi andra som får stå fram och schavottera med bristande insikter.

Fast egentligen är den där relationen till oss läsare bättre analyserad av Karl-Ove Knausgård som inte bara skrivit förordet, utan också är Martin Kellermans förläggare i Norge. Det handlar kort sagt om oss, på något egendomligt sätt, eftersom ju Rocky ju faktiskt är baserad på några högst specifika individer i Stockholm med omnejd som återges med djurhuvuden och sina lika specifika karaktärsdrag utifrån ett magnifikt subjektivt - och faktiskt allt klokare - perspektiv. Lika magnifikt och subjektivt som Knausgårds Min Kamp, vilket helt följdriktigt är den bok som Rocky går till sängs med i den sista rutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista