Spanskt kulturliv hårt drabbat

I det krisdrabbade Spanien fortsätter kulturen att drabbas hårt. Fler kulturinstitutioner drar ner eller stänger på grund av minskade bidrag från stat och kommun.

Trots den höga kulturmomsen på 21 procent som gör det exemeplvis dyrare för arrangörerna att boka artister har sommarfestivalerna i Katalonien sålt bra. En anledning kan vara att man fått ner gagerna för artisterna och på så sätt kunnat sänka biljettpriserna.

Men detta är ett undantag i den ekonomiska krisens Spanien där kulturen fortfarande är hårt drabbad. Nationalteatern i Katalonien har tvingats ställa in 70 föreställningar, vilket lett till att en av teaterns tre salar kommer att stänga under 2 år.

På operan i Barcelona har samtliga anställda sagts upp under två månader på grund av miskade bidrag och operasäsongen har därför förkortats.

Manolo Martinez är facklig ansvarig på Operan och säger att situationen är mycket dyster:

– Många är oroliga över att bli uppsagda och vi har fått information från ledningen att fler lönesänkningar och nedskärningar kan bli nödvändiga,  säger han.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".