"Snabba cash - livet deluxe". Foto: Nordisk Film

"Snabba cash - livet deluxe" av Jens Jonsson

Måns Hirschfeldt recenserar "Snabba cash - livet deluxe"
2:28 min

Den första Snabba cash-filmen hyllades tämligen unisont, den andra fick ett mer blandat mottagande men gick som tåget rent kommersiellt och idag är vi framme vid den tredje, "Snabba cash - livet deluxe", hur kommer då den tas emot?

Ja, det beror ju på vad man vill ha. Vissa känner säkert en stark längtan efter den här tredje och sista delen och vill ju veta hur det går. Kommer JW hitta sin försvunna syster? Kommer Jorge till sist lyckas lägga vantarna på de stora pengarna och hur ska det gå med den där tjejen han träffade i förra filmen? Och så det serbiska brottsyndikatet, vad händer där när Mrado är ute ur bilden och Radovan står i fokus?

För ett Snabba Cashfan är det här viktiga frågor.

Men jag som tyckte att redan den förra filmen inte lyckades väva alla ihop de olika spåren till en sammanhållen historia, jag skulle gärna se just det - en (1) film. En organiskt  berättelse som står på egna ben. En film där de som är med är det för de spelar en viktig roll i det som ska berättas, inte är med bara för att de var med i förra filmen.

Vi älskade alla Joel Kinnamans JW i ettan, och för mig var hans öde en av behållningarna i tvåan. Här däremot, finns inget att tilllägga, hans story har nått vägs ände och verkar mest ha varit en ursäkt för teamet att få åka till Los Angeles.

Jorge då? Jo, han känns igen, springer väldigt mycket, är väldigt svår att ta dö på och precis som första och andra filmen hoppar han från höga höjder och gör illa foten. Har vi sett förut?! Då föredrar jag den den serbiska filmen-i-filmen, om man säger så, som åtminstone är konventionellt spännande och gangstergenretrogen. Här har regissören ett par överraskningsess i rockärmen och genom hela filmen finns det ändå russin att plocka ur filmkakan. En ödemättad uppgörelse på en tennisplan, till exempel. I några minuter berättar Jens Jonsson virituost, klipper fram och tillbaka i tid och sprider osäkerhet i salongen. Fotot är hårt och naket, precis som våldet.

Det ger en glimt av hur det hade kunnat blivit om ingredienserna inte varit så förutbestämda och positionerna så låsta. I Snabba Cash Livet Deluxe finns material och begåvning för säkert tre filmer, det borde stått klart redan på manustadiet. Det är filmer skulle jag gärna sett istället för den här, som mest liknar ett spretande pilotavsnittet till en tv-serie som aldrig blev gjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".