Uttalande om kvinnliga dirigenter upprör musiker

1:28 min

Va, skämtar han?! Det låter som 1800-tal! Ja det är några av reaktionerna bland Kungliga filhamonikerna i Stockholm idag. De reagerar i likhet med många i Norge på ett uttalande som Oslofilharmonikernas nya 37-åriga ryska chefdirigent Vasilij Petrenko har fällt.

Norska Aftenposten har frågat Petrenko om varför han tror att det finns så få kvinnliga dirigenter. Han svarar dels att när kvinnliga dirigenter får barn blir det svårt för dem att vara så hängivna som branschen kräver. Dels, säger han, reagerar orkestermusikerna bättre på att ha en manlig dirigent framför sig. Enligt Petrenko har manliga dirigenter ofta en mindre sexuell energi och kan fokusera mer på musiken och en söt kvinna på pulten gör att tankarna förs till något annat.

I onsdags gjorde Vasilij Petrenko sin första konsert som ny chefsdirigent för Oslos filharmoniska orkester, en post som anses vara Norges främsta dirigentuppdrag. I en intervju i Aftenposten berättar han att han vill att orkestern ska vara en viktig internationell symbol för Oslo, men i samma intervju svarar han också på varför det är så starkt mansdominans i dirigentbranschen. Petrenkos svar har chockat många norska kulturutövare.

- Chockerande, otidsenligt och dessutom helt fel, säger bland andra Halldis Rønning som är en av Norges kvinnliga dirigenter till Aftenposten, och så här reagerar några av musikerna i Kungliga filharmonikerna i Stockholm:

- Oj!

- Det är inte värt att kommentera tycker jag.

- Jag förstår inte varför man publicerar sådant svammel, faktiskt. Han är inte en person som har mandat att uttala sig för vår yrkesgrupp över huvud taget.

- Hans påstående att det skulle bli sämre för att män skulle sitta där och tänka sexuella tankar om den kvinna som dirigerar är helt absurt, tycker jag.

- Ha ha, det där låter som 1800-talet. Vilket sekel är han född i?

Det ligger alltså ingenting i det han säger?

- Nej, inte för mig utan är man duktig dirigent ... nej men det är helt utan betydelse.

- Det kan ju inte spela någon roll. I sådana fall kan man ju inte ha en kvinnlig vd, en kvinnlig statsminister eller någoting. Det är ju helt jättekonstigt uttalande. Vi sitter ju och jobbar med det här hela dagarna, varje dag, och har olika dirigenter hela tiden. Man eller kvinna - det handlar om en utstrålning, en energi, en närvaro liksom. Det kan inte spela ... så kan man inte tänka - då blir det väldigt mycket 1800-tal.

Andreas Lindahl
andreas.lindahl@sverigesradio.se

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista