Michael Douglas som Liberace. Foto: SF

"Mitt liv med Liberace" av Steven Soderbergh

2:37 min

Idag har filmen "Mitt liv med Liberace" svensk biopremiär. I USA gick filmen aldrig upp på bio, utan sändes direkt på kanalen HBO, trots stora namn. För regi står Steven Soderbergh och i huvudrollen syns Michael Douglas som Liberace, super-entertainern som dolde sin homosexualitet för omvärlden. Filmen bygger på Scott Thorsons självbiografiska roman om förhållandet till den mycket äldre Liberace och i filmen spelas Scott av Matt Damon.

Michael Douglas har själv sagt att Liberace är hans livs roll och han gör en fantastisk, och i sammanhanget, återhållen Liberace. Superstjärnan, entertainern och pianisten med påfågellika scenkläder i rävpäls och diamanter skulle få Elvis eller Lady Gaga att se ut som en gråsparv. Knappast återhållen alltså. Men där under all extravagans ryms både frigjord värme och djup narcissistisk kyla.

Det är slutet på 70-talet och efter en föreställning träffar den unge, vackre djurskötaren Scott Thorson Liberace bakom scenen. Livet på fosterföräldrarnas gård byts snabbt mot ofattbar lyx i Liberaces kitschpalats i Las Vegas. Så startar ett 5-årigt och succesivt alltmer destruktivt förhållande mellan två emotionellt trasiga människor.

Jag vill vara din pappa, bror, bästa vän och din älskare säger Liberace till Scott. Men istället för att vara allt för varandra är Scott i praktiken mer av en trofé, en ojämlike och ett verktyg för ungdomligt självuppfyllande.

Det hela dras till sin spets när Scott hamnar under kniven för att opereras till att se ut som en ung, just det Liberace.

Värt att nämna är också Rob Lowe som spelar en underbart skamlös och genomytlig plastikkirurg.

Scott blir med tiden alltmer rekvisita i Liberaces liv och på hans scen. En spiral av droger, svartsjuka och nya unga älskare tar vid.

Steven Soderbergh har regisserat en både djupt tragisk och varm film befriad från fördömanden, neutral inför det faktum att det är en kärlekshistoria mellan två män. Att inget stort Hollywood-bolag valt att göra filmen, med motivationen att den bara skulle tilltala en gay-publik (som Soderbergh själv sagt), är en sorglig påminnelse om hur fördömande och likriktad drömfabriken är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista