Foto: Jens S Jensen

Arkitekten som blev fotograf

2:26 min

I 40 år har han dokumenterat människor i göteborgsförorten Hammarkullen. Nu ställer fotografen Jens Jensen ut sina bilder på Hasselblad Center i Göteborg.

Jens S Jensen är arkitekten som tidigt 70-tal fångades i debatten kring miljonprogrammet, och han var en av många som hade åsikter om hur kalt och kargt det blev i de nya förorter som växte fram i landet. Han ville ge en egen bild av en förort, det blev Hammarkullen, och det var 1973:

– Och så började jag åka ut och plåta, hade förutfattade meningar om vad jag skulle möta,…trodde jag skulle möta mörker och problem, mötte sol och värme, det var ljust och fint. Det var barnen ställde krav på mig, ställde sig rakt framför kameran, krävde att bli plåtade och undrade om dom skulle komma i tidningen eller? Via barnen lärde jag känna deras familjer, de trodde att här kommer en jävel till som ska tala om hur hemskt vi har det. H-kullen var svartmålat hela tiden.

Jens Jensen har återvänt till Hammarkullen gång på gång - han har räknat ut att från 73 tills idag har han just i den förorten tryckt 40.000 gånger på avtryckaren! - men efter tredje boken och utställningen 1996 tyckte han det kunde vara nog:

– Nä nu räcker det nu har det gått en generation, men så gick det tio år och för tre år sedan vaknade jag och tänkte "Hammarkullen!" och så var det att börja ta kontakt med folk och titta och se vad som hade hänt

Det är ytterst få av dom han plåtade 1973 som bor kvar, den lilla flickan som badar i vattenpölen med galonbyxorna på, hon flyttade till Vårgårda, bara för att ta ett exempel. Några har dött av missbruk eller sjukdomar, och en stor förändring i Hammarkullen sedan 73 är att så många fler som bor där nu kommer från andra delar av världen, Irak, Iran, Somalia, Vietnam.

Jens Jensens fotoböcker har ovanligt mycket text i sig för att vara just fotoböcker:

– Ja jo det är det, kallar mig hellre berättare än fotograf och författare. Det är som är intressant för mig är TIDEN, vad har hänt och varför?

Utställningen Hammarkullen 40 år senare invigs på Hasselblad Center i Göteborg fredag kväll.

Mia Gerdin
mia.gerdin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista