1995 mottog Seamus Heaney Nobelpriset i litteratur i Stockholm. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.

Nobelpristagaren Seamus Heaney död

22 min

Den irländske författaren och Nobelpristagaren Seamus Heaney är död. Han avled under fredagsmorgonen på ett sjukhus i Dublin efter en tids sjukdom, rapporterar Reuters.

Seamus Heaney var en av världens mest kända poeter och sågs av många som den störste irländske lyrikern sedan William Butler Yeats, även han Nobelpristagare i litteratur. Heaney föddes 1939 och växte upp i en katolsk familj i Nordirland. 1966 publicerades hans första diktsamling "Death of a naturalist". Flera av hans diktsamlingar var djupt rotade i naturen, men i ett par av sina följande verk, "Wintering out" från 1972 och "North" från 1975, tog han upp den politiska konflikten i Nordirland. Han sista diktsamling "Human chain" kom 2010.

- Han var obönhörligt konkret i sin diktning. Han tog upp stenarna ur marken och höet som ruttnat och plogen som förslöats och av allt det där gjorde han något som blev så mycket mer. Något som handlade om människans fattiga villkor på jorden och känslan av att vi hör ihop med naturen, säger akademiledamoten Per Wästberg.


Seamus Heaney tilldelades Nobelpriset i litteratur 1995 med motiveringen "för ett författarskap av lyrisk skönhet och etiskt djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna".

Per Wästberg satt inte i Svenska Akademien när Heaney valdes till litteraturpristagare, men träffade honom senare vid ett flertal tillfällen.

- Han var en alldeles ovanligt intagande person, liksom sin hustru. De var bägge rotade i Irland och han kunde en uppsjö av irländska anekdoter som han gärna berättade. Han var, i mina ögon, en av de få verkligt stora poeter som också var så levnadsglad och humoristisk, han verkade alltid vara på gott humör, säger Per Wästberg.

1972, när våldet på Nordirland var som värst, flyttade Seamus Heaney till Dublin och det kom att bli hans hem fram till döden. I Irland lystrade han, lite skämtsamt, till smeknamnet "Famous Seamus", på grund av de många prestigefulla priser han tilldelats. Vid sidan av författandet var Heaney även verksam som lärare, bland annat som gästprofessor vid amerikanska och engelska universitet.

Seamus Heaney blev 74 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista