"Fler inte färre behöver arbeta med läsförståelse"

0:59 min

Lättlästutredningen vill lägga ner Centrum för lättläst och istället skapa ett nationellt kunskapscentrum där verksamheten mer riktas in på de som har funktionshinder och därför har svårt att läsa. Man vill också ta bort uppdraget att arbeta mot skolor och barn med lässvårigeter. Ann Katrin Agebäck direktör på Centrum för lättläst:

- Vi har ett uppdrag att utöka lättläst i skolan och det upphör helt och det ser vi som mest bekymmersamt att man i dessa tider av debatt om bristande läsförståelse inte vill fortsätta med verksamheten. Det skulle behövas fler inte färre.

Andra kommersiella aktörer kan ta hand om unga med lässvårigheter menar utredarna. Centrum för lättläst har de senaste åren allt mer arbetat mot skolan. Ann Kartrin Agebäck säger också att den grupp som utredarna vill att man ska fokusera på nämligen barn med funktionsnedsättingar också går i vanliga skolor och då riskerar att få sämre stöd om arbetet mot skolorna slopas. Centrum för lättläst kommer också påverkas ekonomiskt eftersom de säljer till exempel  böcker till skolor.

- Om man ska gå på det här förslaget måste departementet att bidra med mer pengar annars kommer verksamheten att försvinna, säger Ann Katrin Agebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista