Roman Martinez’ två ansikten

Kriget slutar aldrig. Det säger Roman Martinez i Erik Pausers videoinstallation på Göteborgs Konsthall. ”Roman Martinez två ansikten”, som den heter, handlar om en amerikansk Vietnamveteran som hela sitt liv har förföljts av det han var med om under Vietnamkriget i slutet av 60-talet.
  Kulturnytts Bo Nordström har träffat Erik Pauser.

-Jag begravde mitt gamla jag under ett gevär och en hjälm, en symbolisk begravning, berättar Roman Martinez. Han var troende katolik, hade varit korgosse i kyrkan. När han kom till Vietnam blev han beordrad till en spaningspluton och fick omedelbart vara med om att en grupp FNL-soldater, som hade kapitulerat, blev nedskjutna av hans kamrater.
-Då begravde jag korgossen så att han och Gud inte skulle se vad mitt andra jag höll på med,säger Roman Martinez.
  Konstnären Erik Pauser träffade Vietnamveteranen Roman Martinez i USA 1999 och fann honom intressant och skrämmande.
-Så jag fortsatte att träffa honom under fem år och hans svar blev mer och mer sammansatta och fragmentariska, eftersom det förmodligen inte finns några riktiga svar. Han har ägnat sitt liv åt att ta reda på vad han gjorde i Vietnam för 35 år sedan, säger Erik Pauser.
  Videoinstallationen består framförallt av en film, som visas på tre skärmar samtidigt, med Roman Martinez och hans fru Miriams berättelser. Hon upptäckte att hon gift sig med en vandrande bomb - han slog henne och misshandlade barnen - på ett ögonblick kunde krigstraumat komma tillbaka. Det är grymma berättelser och grymma bilder från Vietnamkriget.
  Erik Pauser har också intervjuat flera andra krigsveteraner som går i samma terapigrupp som Roman Martinez. Det är 15 män från andra världskriget, Korea och Vietnam. Kriget slutar aldrig för dom. Och Martinez bär fortfarande kamouflagekläder och dödsbrickan om halsen, trots allt vad kriget gjorde med honom.
-Jag har tagit namnet Two faces of Roman Martinez till utställningen. Han är en ganska splittrad personlighet; han har två ansikten, en fredlig man som har ganska mycket kommit genom sina upplevelser. Samtidigt en annan man som fortfarande har väldigt mycket våld inom sig.
  Varför blev du intresserad av frågan, varför har du överhuvudtaget gjort utställningen?
- Jag har varit ganska nära det här ämnet i flera andra projekt, jag var i Palestina för ett och ett halvt år sedan och har för ett antal år sedan varit på ett antal krigsskådeplatser. -Och det tror jag bland annat beror på att min far är veteran också, från det andra världskriget, han kom till sverige 1949. Han tjänstgjorde i den tyska armen och var med i Berlin på slutet och det har varit väldigt levande för mig genom honom.
-Detta tror jag är en av anledningarna till att jag har närmat mig det här ämnet, säger Erik Pauser.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".