Frost blev brett känd för sina TV-intervjuer med bland andra politiker. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Inflytelserik intervjuare ur tiden

1:54 min

I går dog en av mediehistoriens mest inflytelserika journalister. Han som gjorde världens kanske mest berömda politiska intervju. Då Richard Nixon medgav att han svikit det amerikanska folket. David Frost dog på ett kryssningsfartyg på väg till Medelhavet.

Hej, godkväll och välkomma! Så inledde David Frost sina intervjuprogram i decennier.

David Frost var kanske världens mest inflytelserika intervjuare. Under mer än 40 år, (mellan 1964 och 2007), intervjuade han Storbritanniens alla sex premiärministrar.

Från 1969 till 2008 intervjuade han USA:s samtliga sju presidenter.

Men hans största ögonblick kom år 1977. Då hade han satsat all sin personliga prestige, och en stor del av sina pengar, på att få göra en intervjuserie med president Nixon, som hade tvingats avgå under förnedrande former efter Watergate- skandalen där Nixon lät spionera på sina politiska motståndare.

Intervjun blev år 2008 också en Hollywoodsucce med Michael Sheen och Frank Langella i huvudrollerna

Richard Nixon hade hoppats, att intervjun kunde förbättra hans totalt skamfilade rykte som amerikansk president. I intervju efter intervju i den långa serien, kämpade Frost och Nixon som verbala värj-fäktare.

Till slut insåg David Frost, att han var på väg att förlora. Han dängde sin skrivplatta i bordet och släppte sitt manuskript. Amerikanerna vill höra om ditt maktmissbruk. Om du inte berättar, kommer du att förföljas av det här i resten av ditt liv, sa han.

Och då brast det för Richard Nixon:

– Yepp, jag svek det amerikanska folket. Och den bördan mate jag bära I resten av mitt liv, sade Richard Nixon till David Frost.

David Frost var en representant för den svunna tid då budskapet var större än mediet. Men han sveptes själv med av utveckingen. De senaste decennierna medverkade han i program och kanaler där det han sålde, var sitt eget namn.

Staffan Sonning, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista