Karl Ove Knausgård. Foto: Christina Ottosson.

Knausgårds romanprojekt hyllas

Ett litterärt storverk, en ny milstolpe i litteraturen. Lovorden haglar över Karl Ove Knausgård och den avslutande delen i hans sex volymer långa romanprojekt "Min kamp".

Kritikerna är i stort sett eniga; Knausgårds kompromisslösa romanbygge på sammanlagt över 4 000 sidor håller mycket hög litterär kvalitet.

DN:s Jonas Thente framhåller till exempel att den norske författarens livshistoria är fylld av alldagligheter och knappast kan ses som vansinnigt fascinerande. Men eftersom Knausgård, till skillnad från dagboksförfattaren Lars Norén, står "helt naken i all mänsklig skröplighet" når böckerna rakt in i läsarens hjärta.

Ett mer kritiskt perspektiv anlägger Bodil Juggas i Arbetarbladet, där hon konstaterar att det visserligen är lätt att älska "Min kamp" för dess otroligt innehållsrika och generösa version av verkligheten - men att det är svårare att förhålla sig till projektet i dess helhet.

"Exempelvis till dess magnifika (manliga) självupptagenhet. Karl Ove har ordet, punkt", skriver hon.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".