Scenhuset Storan spelar en viktig roll i rättegången. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

SAMI-rättegången: 30 vittnen ska förhöras

2:24 min

Rättegången i det som sägs var svenskt kulturlivs hittills mest omfattande polisutredning inleddes idag. Den tidigare vd:n för musikernas upphovsrättsorganisation SAMI står åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Kulturnytts Andreas Lindahl är på plats i Stockholms tingsrätt och bevakar rättegången.

Vad har hänt hittills?

– Ja nu på förmiddagen har åklagaren från Ekobrottsmyndigheten ägnat tiden åt att gå igenom hur vd:n i SAMI på olika sätt använt pengar som borde ha delats ut till Sveriges musiker åt att istället, göra riskfyllda affärer och oförsvarbara investeringar. Det handlar framförallt om scenhuset Stora teatern i Göteborg.

– SAMI hyrde Storan av Göteborgs Stad, men åklagaren hävdar att vd:n också skrev på avtal om att SAMI skulle betala renoveringen av huset för 57 miljoner kronor. Utan att styrelsen eller medlemmarna fått fatta nåt beslut om det. Vd:n ska också ha lånat ut mångmiljonbelopp utan säkerhet till ett företag som sålde musikdataprodukter. Det handlar förluster eller risker för förluster på totalt 68 miljoner kronor.

Vilka är det som berörs av den här rättegången, skulle du säga?

--Ja, Skandalen i SAMI som briserade redan 2006 berör i stort sett hela svenska musiklivet. SAMI är en så kallad collecting society som är till för att samla in alla svenska musikers upphovsrättspengar.

Det är inte bara tonsättarna och låtskrivare som har rätt till ersättning när musik spelas offentligt, utan även musikerna som medverkar, dem pengarna SAMI ska samla in och ge vidare till de anslutna.

Du bevakar det här men du är själv SAMI-ansluten?

– Ja det är jag, i stort sett alla musiker som nån gång medverkat på skiva är anslutna, jag som spelade i orkester för tiotal år sedan till exempel. Det är nästan 30000 musiker som är anslutna till SAMI, men SAMI ägs av de tre artistfackförbunden, och det har en viss betydelse.

– Det har nämligen bara varit de som är fackmedlemmar som fått rösta och delta i medlemsstämmor. Dit hör inte jag. Det innebär också att insynen i den här föreningen varit mycket liten. 2005  tex år som omfattas av åtalet så var det bara 21 medlemmar som var med och röstade på föreningsstämman.

Hur ställer sig förre vd:n till anklagelserna, då?

– Han hävdar att han är oskyldig. Vad domstolen kommer fram till det får vi veta i slutet av november. Tills dess så kommer man att förhöra närmare 30 vittnen, och gå igenom den över 6 000 sidor tjocka förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista