Michael och Samuel Åhdén ställer ut sina gamla anrika samling elgitarrer Foto: Berit Nygren/SR

Unik samling elgitarrer får eget museum i Umeå

2:30 min

En av världens finaste privata samlingar av elgitarrer finns i Umeå och är på väg att få ett eget museum i stan. Det handlar om elgitarrer som byggdes i några fåtal exemplar innan elgitarren som instrument började att masstillverkas en bit in på 60-talet, gitarrer som tvillingbröderna Michael och Samuel Åhdén har samlat ihop sedan de var barn.

- Gitarrens historia börjar ju egentligen 1950 med den moderna elgitarren. Då Fender kom med sin Broadcastermodell och -52 kommer Gibson med sin Les Paul, och under de åren - 1950-60 - så är ju i stort sett alla modeller uppfunna så att säga, säger Samuel Åhdén.

Allt som är gjort senare är inte lika bra byggt. Det är bara som kopior på sig självt, säger Samuel Åhdén. De stilbildande modeller han talar om är förutom Fender Broadcaster och Gibson Les Paul Standard också Gibson Flying V, Gibson ES 335 och Fender Stratocaster.

- Har man de gitarrerna då har man en grymt gedigen tung samling.

Har ni dessa?

- Ja, och vissa har vi två stycken av för att vara på den säkra sidan.

Bröderna Åhdén äger många elgitarrer, men hur många eller hur mycket de är värda vill de inte säga.

- Nej, det tycker jag är helt ointressant alltså.

Jag gör reflektionen att gitarrerna är som egna personligheter, och en av bröderna svarar:

- Ja det tycker jag absolut, och speciellt om de är väldigt nötta och välanvända. Det är egentligen ett bättre instrument än ett som är i mint condition.

"Mint condition" betyder att ett instrument är i princip som nytt, och nu pratar vi om den tid då rocken kom och gitarren på allvar utvecklades till att också bli ett sexsträngat instrument på en planka med inbyggda mikrofoner.

Bröderna Åhdén började att intressera sig för elgitarrer då de var i tioårsåldern i mitten av 60-talet. Då fick de upp öronen för Rolling Stones och lärde sig bluesackord. Sedan köpte de olika gitarrer med hjälp av pengar från föräldrarna och provade sig fram. Först var det Gibson som gällde, men sedan upptäckte de Fender via radion.

- Jag hörde på radion en gång och då sade presentatören att "vi ska höra en ny sorts musik, en elektrisk musik" och då var det ju då Jimi Hendrix. Man hade ju aldrig hört en gitarr låta så. Han spelade ju på Fender Stratocaster så att det förstod man ju att det inte skulle vara så dumt med en sådan också ...

Gitarrmuseet i Umeå slår upp portarna i februari, och det kommer inte bara att exponera många av bröderna Åhdéns gitarrer utan också de förstärkare som de äger liksom sånganläggingar och fodral och annat som fångar tidsepoken.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Vi kan tillägga att idén till museet har funnits länge men att den nu får en skjuts i och med att Umeå är på väg att bli europeisk kulturhuvudstad. Det får 2,4 miljoner kr per år i tre år av kommunen som startbidrag men sedan ska det gå runt på egen hand via bl a biljettintäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista