Mircea Cartarescu. Foto: Scanpix

Mircea Cartarescu: "Travesti"

Kom ut 1994
2:03 min

Nu kommer en av Mircea Cartarescu tidigare romaner ut: Travesti. Mircea Cartarescu är en av Rumäniens mest kända författare och ett stort antal av hans romaner har översatts till svenska, bland annat trilogin Orbitór och senast hans dagbok.

Vid det mjuka stället i bröstbenet går man in till drömmarna. I Cartarescus värld, där blod blir bläck, går det efter några romaner att känna igen sig. Det natriumgula ljuset över Bukarest, de kosmiska samlagen, de röda dörrarna, den subtila sensibiliteten, färgerna som rinner över hela varat, dränker in känslorna. Den norske författaren Stig Saeterbakken kallade det på sin tid för psykologisk realism. Det är så det ser ut inne i huvudet på folk, menade han. Nå ja.

I just den här tunna romanen Travesti från 1994, alltså före mastodontverket Orbitor som tog 14 år att skriva, återvänder Cartarescu till pubertetens landskap, till en livsavgörande händelse på ett sommarläger som nästan förstört hans liv.

Och endera är man på eller också orkar man inte. För det är en blandning av tonårens banala vulgariteter hos De Andra, de icke utvalda och så huvudpersonens ensamhet, omvandlad till elitism.

Det som kan te sig som en ganska oskyldig utflykt förvandlas i Cartarescus händer till en sorts initationsrit hos den stora spindelhonan, och så insikten att allt är i allt, att skräcken ligger nära extasen, att vi inne i oss själva rymmer världar, att vi har stjärnorna i hjärnan, och är minst tvåkönade allihopa.

Allting korresponderar, det finns en filosofisk anatomi, en organens arkitektur, vi måste allra längst ner för att komma upp.

Det här är litteratur som bara måste skrivas. Förspelet till den stora Boken. Den förhatliga Orbitor som nästan dödade honom, Och jämfört med den som jag fortfarande kämpar mot är Travesti lättläst.

Men jag skulle nog ändå rekommendera att man börjar med någon av hans diktsamlingar. För som han själv skriver. Poesi tär på en själv. Prosa på andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".