Syftet med den dramatiserade bussturen är att ifrågasätta våra invanda tankemönster om staden, säger skådespelaren Robert Fux. Foto: Christian Hagward.

Betongsafari genom Stockholm

2:23 min

Bilden av förorten har diskuterats livligt den senaste tiden, inte minst efter bränderna i Husby, men även när aktionsgruppen "Allt åt alla" förra året arrangerade överklassafari till det välbeställda Solsidan utanför Stockholm. Nu landar diskussionen på teatern - döpt till Betongsafari. I en dramatiserad guidning får publiken åka runt i Stockholms ytterområden och innerstad. Turen Betongsafari bygger bland annat på samtal med barn och vuxna om deras tankar kring staden.

– Många upplever ju och så är det också att Stockholm är extremt innerstadsfixerat hela tiden. Både i marknadsföreingen utåt internationellt men också mot medborgarna. Det präglar naturligtvis en känsla av att man inte vet riktigt var man kommer ifrån, vad platsen innebär, säger Robert Fux som är skådespelare och den som guidar turen.

Den guidade bussturen ”Betongsafari” bygger på samtal med barn och vuxna från flera olika delar av Stockholm men är även baserad på Per Wirténs bok ”Där jag kommer ifrån – kriget mot förorten”, som handlar om Stockholms ytterområden.

Bussturen som avgår från Skärholmen i Stockholm kommer att passera både innerstan, miljonprogramshus och villaförorter.

– Syftet med den dramatiserade bussturen är att ifrågasätta våra invanda tankemönster om staden,  säger skådespelaren Robert Fux, som genom guidningen vill ge förklaringar till varför städer ser ut som dom gör.

– För då kan vi inte avfärda en plats med att bara säga att den är ful utan vi måste också förstå varför den byggdes och vilka visioner som fanns i den politiska hetluften när den byggdes.

Robert Fux säger att han är medveten om att bussturen ger en av flera bilder av ett Stockholm  med människor som bär på olika upplevelser av staden.

– Ja, alltså just nu diskuterar vi väldigt mycket vem som får prata om vad. Får jag vistas i förorten? Får jag berätta platsers historia?

Vem är du att visa de här platserna?

– Jag är en skådespelare som arbetar på en teater så jag är en lekman som är intresserad av de här frågorna. Det intressanta är, vem kan jag vara? Räcker det med att jag är uppvuxen i förorten, räcker det med att jag arbetar här, räcker det med att jag är intresserad eller behöver jag andra attribut för att få prata om förorten? Eller kan jag, till exempel, rannsaka olika privilegier som jag tror att jag måste göra som till exempel skådespelare. Jag har ett jobb, bara en sån grej. Det finns massa olika privilegier som man kan rannsaka i sig själv. Det tror jag är viktigt att göra. Men intresset och möjligheten att ställa frågor det är också en av dom stora intressanta sakerna med det här yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista