Foto: Scanpix.

Bioljudet ojämnt efter digitaliseringen

1:48 min

Har du upplevt att ljudnivån skenat iväg inne i biosalongerna? Du är inte ensam. Digitaliseringen av de svenska biograferna har påverkat ljudnivån. Jerry Axelsson är biografansvarig på Svenska Filminstitutet.

– Jag har varit med om att när jag varit på olika biografer att folk har klagat på att ljudet är för högt och att de tror att det är skadligt. Sedan har man vid kontrollmätningar kunnat konstatera att det ligger inom en laglig gräns men ett ljud kan ju ändå upplevas som påträngande och jobbigt fast det inte är skadligt, säger Jerry Axelsson.

För fem år sedan mätte miljöinspektörerna i Stockholm ljudet på några biografer. Kontrollanterna i salongen var övertygade om att ljudet var för högt men mätarna visade att det låg inom gränsvärdena. I och med den digitala tekniken har ljudets egenskaper nämligen förändrats så att det nu går att spela högre ljud utan att det låter illa. Men samtidigt har det blivit en trend inte minst i USA att mixa filmerna hetare som man säger dvs med högre och kraftigare ljudnivå.

– Vilket gör att när man kör filmen så tar man för vana att ställa ner ljudet för att få en mer normal ljudupplevelse på biograferna. Det har i sin tur lett till att när man mixar filmerna så tänker man att de tar ju ändå ner ljudet på biograferna så vi skruvar upp det lite till, säger Jerry Axelsson.

På det här sättet har den standard branschen tidigare följt övergetts och svenska filmmakare måste istället förhålla sig till amerikanernas sätt.

Jerry Axelsson tycker att det är ett stort problem både för publiken och branschen att man inte längre följer riktvärdena.

– Som det är nu kan man som filmmakare inte med säkerhet veta hur det kommer att låta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista