1 av 2
Carl Michael von Hausswolff bidrar även med två videoverk. Foto: David Richter/Sveriges Radio.
2 av 2
Carl Michael von Hausswolff. Foto: David Richter/Sveriges Radio.

Carl Michael von Hausswolff tillbaka i Lund

3:21 min

Carl Michael von Hausswolff återvänder till Lund, den här gången ställer han ut andra människors, ibland slumpmässiga, handlingar som konst. Senast konstnären Carl Michael von Hausswolff ställde ut i Lund ledde utställningen till en minst sagt infekterad debatt. Han hade då målat tavlor med aska från koncentrationsläger i Polen.

Reaktionerna av den kontroversiella utställningen sträckte sig långt utanför landets gränser. Polska åklagare inledde rent av en förundersökning - som senare lades ned - som gällde misstanke om skändning av de döda eller stöld av mänskliga kvarlevor.

Vid militärligans rån 1992 sköt en av rånarna en kulsprutesalva som bildade mönstret av en smileyfigur i ett skottsäkert glas. Nu är bilden del i von Hausswolffs nya utställning. Det är också händelsen när en kvinna räddar sitt barn från att bli överkörd av tåget. Handlingen ställs ut under beteckningen performance.

Att använda readymades - existerande föremål - och kalla det konst är inget nytt. Men medan Marcel Duchamp koncentrerade sig på föremålet, fokuserar Carl Michael von Hausswolff mer på personerna bakom, menar han.

I en del av verken är upphovsmännen anonyma. Och Carl Michael von Hausswolff menar att han talar för deras räkning. Det var också det som var meningen, hävdar han, när han använde aska från koncentrationslägret i tavlorna förra året. Men då var det ingen ide att föra fram det  menar han.

Carl Michael von Hausswolff bidrar även med två videoverk till utställningen på Lunds konsthall som öppnar i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista