Professorer varnar för arkivnedläggning

1:58 min

Fyra professorer i svensk folklivsforskning protesterar mot planerna på att lägga ner Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund och Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå.

Arkivens huvudman Institutet för språk och folkminnen vill spara pengar genom att slå ihop deras verksamheter med liknande arkiv som finns i Göteborg, Stockholm och Uppsala, men i ett brev till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth varnar professorerna för vilket slag en nedläggning av arkiven i Lund och Umeå skulle vara för folklivsforskningen.

- Vi vänder oss emot att man tar bort ett arkiv från en plats där folk kan besöka det. Arkivet i Umeå till exempel besöks av folk som bor i övre Norrland framför allt, och det är fullständigt orimligt att de skulle behöva resa ner till Uppsala, Stockholm eller var det nu skulle bli. Det finns hundratals och åter hundratals hembygdsforskare i norra Sverige som besöker det här arkivet, och att liksom ta bort den möjligheten ifrån dem det tycker jag vittnar inte om att man har någon förståelse för betydelsen av den här forskningen, säger Bengt af Klintberg som är en av de fyra professorerna.

Vad betyder det alltså enligt er om människor inte på ett lätt sätt kan hitta fram till de här arkiven?

- Att man på grund av kortsiktig besparingsnit förstör ett väl fungerande vetenskapligt arbete som både är på lokal nivå och ibland faktiskt är väldigt viktig internationell forskning.

Men det är framför allt Umeå som ni tänker på, Lund då?

- Det är samma sak i Lund. Där har vi ett arkiv som framför allt sydsvenska forskare, inte minst hembygdsforskare som är intresserade av den lokala identiteten och det lokala språket, dialekten. Att flytta på det innebär ju på något sätt att man avskaffar något som spelar en väldigt viktig roll i svenskt kulturliv, säger Bengt af Klintberg.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Vid sidan av Bengt af Klintberg har skrivelsen till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth undertecknats av Alf Arvidsson, Barbro Klein och Ulf Palmenfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista