Harriet Kuoppa Daum visar arkivet för riksdagsman Isak From Foto Anders Wikström SR

"Ett kulturpoliskt övergrepp" att lägga ned kulturminnesarkiven

Styckning eller samling av samlingar när två arkiv stängs
2:46 min

Att stycka eller att samla ihop, två vitt skilda åsikter om det som nu händer när Institutet för språk och folkminnen. Det gäller två nedläggningshotade kulturminnesarkiv som väcker heta känslor från norr till söder.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat planerar Institutet för språk och folkminnen, att lägga ner Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund samt Dialekt- ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå, kallat DAUM. Verksamheterna ska istället koncentreras till Göteborg, Stockholm och Uppsala

Det slutgiltiga beslutet fattas den 2 oktober, och nu höjs tongångarna i protesterna. Det talas rent av om "ett kulturpolitiskt övergrepp" där den regionala kulturen styckas upp.

Institutets generaldirektör Ingrid Johansson Lind har en annan åsikt.

--Jag skulle inte vilja uttrycka som att jag sprider samlingarna, det är tvärt om att vi koncentrerar dom. Skälet att vi gör det är att vi inte har tillräckligt med pengar att vara på fem orter Utan uppräkning av medel för myndigheten de senaste åren har gjort att det inte räcker med osthyvel, det menar Ingrid Johansson Lind.

Men generaldirektörens ordval, att samlingarna nu koncentreras, det är inget som forskningsarkivarie för språket meänkieli i Umeå, Harriet Kuoppa väljer att använda.

--Jag kallar det styckning, det är en styckning av samlingarna i bitar. Det är jätteviktigt för särskilt minoritetsspråken meänkieli och samiska att kulturarvet finns i det område där språket brukas. Även genom att Umeå universitet har i Sverige grundutbildningsansvaret för både meänkieli och samiska, och dessutom lärarutbildningsansvaret för samiska.

Från Universiteten i Köpenhamn, Lund och Umeå, men också från fackligt håll, har man försökt få svar på hur man kommit fram till stängningsbeslutet.

Men siffror och analyser har man inte fått ta del av.

Till Lund och forskningsarkivarie Ola Svensson, som även jobbar fackligt, kommer röster om att nedläggningen är ett hårt slag för den regionala kulturen.

--Vi har fått många reaktioner att det här är ett övergrepp, ett kulturpolitiskt övergrepp. Men det är även ett hårt slag mot den tvärvetenskapliga forskningsmiljö som finns vid Lunds universitet och i Öresundsregionen.

Arkivet i Lund är skapat kring universitetet och har funnits där i 150 år.

Maria Lundqvist Brömster är folkpartistisk riksdagsman från Västerbotten, hon ser en flytt som helt oacceptabel.

--Dels strider en nedläggning mot den minoritetslagstiftning som vi har gjort och så har myndigheten inte heller över huvud taget kommuniserat med de grupper som är berörda av detta. Här flyttar man Daum i Umeå till Stockholm och det ser jag som helt oacceptabelt.

Även den socialdemokratiske riksdagsmannen Isak From från Västerbotten vill att arkiven flytt ska omprövas av myndighetet.

--Här har myndigheten kapat av två armar från verksamheten, Umeå och Lund, utan att göra någon annan konsekvensutredning. Han vill se alternativa förslag till nedläggning.

Generaldirektör Ingrid Johansson Lind tror inte att det kommer att finnas pengar till institutet i höstens budgetproposition vilket skulle få till följd att Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkiven i Lund och Umeå försvinner.

I hennes samtal med kulturministern får hon veta att i regeringens prioriteringar finns inte arkiven med och att det bara är mer pengar som kan ändra hennes beslut så att arkiven blir kvar.

--Om jag får 10 miljoner kronor till, säger Institutets generaldirektör Ingrid Johansson Lind till kulturnytt.

Anders Wikström, Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".