Avhopp från Arabiska filmfestivalen i Malmö

Avhopp från arabiska filmfestivalen i Malmö
1:35 min

En skådespelare och fem andra av de inbjudna egyptiska gästerna på Malmö Arab filmfestival har valt att åka hem efter att demonstranter ropat slagord och stört både invigning och filmvisningar. Demonstranterna som är anhängare till den nyss avsatte president Mohammed Mursi vill protestera mot det nuvarande styret. Dana Kabalan, en av dem som arbetar med festivalen berättar.

Malmö Arab Film festival som arrangeras för tredje året i Malmö lockar kända skådespelare, regissörer och annat filmfolk från hela arabvärlden.

Under en vecka visas det film på flera ställen runt om i stan för att visa upp det senaste inom arabisk film. Men i år uppstod problem redan vid invigningen i måndags kväll.

En grupp demonstranter dök upp med plakat och ropade slagord både utanför filmvisningen och invigningsfesten och igår kväll blev stämningen så hetsk att man tvingades låsa biografen under filmvisningen för att hålla demonstranterna utanför.

Oroligheter som alldrig förekommit tidigare och var svåra att förutse.

Nu har festivalen anlitat ett säkerhetsbolag för att garantera lugn för alla de egyptiska gäster som faktiskt väljer att stanna kvar men det borde man kanske tänkt på redan innan festivalen drog igång.

Madeleine Fritsch-Lärka/P4 Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".