Författaren och debattören Lena Andersson är aktuell med romanen "Egenmäktigt förfarande" Foto: Maja Suslin/Scanpix

Lena Andersson: "Egenmäktigt förfarande"

2:26 min

Var det bra så? Så hette Lena Anderssons mycket uppmärksammade romandebut som kom 1999. Efter det har det kommit ytterligare tre böcker och Andersson är idag också etablerad som en av våra mer tongivande debattörer, främst i Dagens Nyheter. Hennes nya bok lanseras, inte som en kärleksroman, men som "en roman om kärlek". Den heter "Egenmäktigt förfarande" och Kulturnytts läsare heter Jenny Teleman.

Finns kärleken överhuvudtaget? Ja den där mogna mellan två vuxna individer som kommunicerar ut värme, förståelse och erotik i ena änden och vill suga in värme och förståelse och erotik i den andra änden. Eller består kärleken bara av positionsförflyttningar, flyktmekanismer, kontaktsökande manövrar, ångestdämpande ritualer och jagstärkande gester. Det kan man fråga sig.

Och om en författare med verkligt uppslipad iakttagelseförmåga genom en hel roman satt sig ner för att betrakta en kort kärleksaffär mellan två sådana här vuxna kan hon då, faktiskt montera ner dem helt i sådana här beståndsdelar?

Så för att ta ett exempel om författaren betraktar första fasen, flirtig konversation mellan en man som stått på scen och en kvinna som vill smickra honom efteråt så ser hon att de gör såhär.

"Han rynkade pannan tvekande, som han gjorde när han sökte bekräftelse men samtidigt oroade sig för att han gjort en svag insats. Hon berömde hans föredrag i väl avrundade meningar med stor innehållslig stolpighet. Han tycktes blir glad."

En liten pratstund förvandlat till ett legobygge av färdiga beteenden.

Lena Andersson kan göra det här, följa historien mellan Ester Nilsson poet och essäist och konstnären Hugo Rask och deras tre kärleksmöten, Ester påträngande angelägen, Hugo avståndstagande, och analysera deras handlingar och handgrepp tills resultatet romanen Egenmäktigt förfarande utvecklats till en järngrå, komedi.

Byggd av den sorts humor där en person helt låst i sig själv, klampar in i en situation där en lika låst person befinner sig helt upptagen av sina agenda och så försöker båda fejka att de lyssnar.

John Cleese kan göra det där när han full av raseri träder in i ett rum, och sedan tror att det inte märks. Läs den, du kommer känna igen dig, och alla du känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista