Stråkorkestern Camerata Nordica spelar Brittens musik på lördag på musikaliska i Stockholm. Foto: Camerata Nordica.

Benjamin Britten 100 år

0:57 min

I år är det 100 år sedan Benjamin Britten, en av 1900-talets viktigaste brittiska tonsättare föddes. Hans födelsedag firas på många olika sätt på olika platser i världen.

Bejamin Britten en av 1900-talets viktigaste brittiska tonsättare fyller 100 år i år. Det firas på olika sätt på olika platser i världen.

I september sätter Göteborgsoperan upp Brittens opera Billy Budd från 1952, en av Brittens få operor för stor orkester. På Proms i England, den största festivalen för klassisk musik, uruppfördes Brittens länge undangömda verk Elegy for Strings av Camerata Nordica, en av Sveriges ledande stråkorkestrar. Verket "Elegy for strings" skrev Britten redan när han var 14 år.

– Benjamin Britten har många olika sätt att utrrycka sig i sin musik, han kan vara aggresiv i sitt uttryck men framför allt är det poesi och skönhet i det han gör, säger Kjell Lindström som är länsmusikchef och för Camerata Nordica.

– Han har den där gnistan som finns i de allra bästa kompositörerna. Hans musik kommer att leva för alltid, säger han.  

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista