Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Warner/Chappell stäms för "Happy Birthday"

Ett filmbolag vill att Warner/Chappell betalar tillbaka alla royalties som de har krävt från andra företag som använt sig av låten "Happy Birthday" under åren. Frågan ska nu avgöras i en amerikansk domstol.

Det är ett amerikanskt filmbolag som ville göra en dokumentär om låten, som anklagar musikförlaget Warner/Chappell för att felaktigt hävda att de äger rättigheterna till Happy Birthday. Det skriver Billboard på sin hemsida.

Filmbolaget hävdar att upphovsrätten till Happy Birthday redan har gått ut, eftersom melodin skrevs redan på 1800-talet och texten registrerades av en skola i början av 1900-talet och därmed skulle låten vara allmän egendom och fri att använda hur man vill.

Därför vill filmbolaget att Warner/Chappell betalar tillbaka alla royalties som de har krävt från andra företag som använt sig av låten under åren - det kan handla om flera miljoner dollar.

Stämningsanökan lämnades in i juni i år och nu har Warner/Chapell lämnat ett svar till domstolen där förlaget bestrider stämningsansökan. Förlaget bestrider inte att kompositionen har funnits en längre tid, utan olika tekniska detaljer i stämningsansökan, skriver Billboard. Hur det i slutändan går återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista